Sari la conținut
10% Reducere la prima comanda cu codul new10
Transport GRATUIT la comenzi peste 150 ron
10% Reducere la prima comanda cu codul new10
Transport GRATUIT la comenzi peste 150 ron
10% Reducere la prima comanda cu codul new10
Transport GRATUIT la comenzi peste 150 ron
Ceaiul de catina - Beneficii și preparare

Ceaiul de catina - Beneficii și preparare

Ceaiul de cătină este o băutură populară în multe țări din lume, datorită beneficiilor sale pentru sănătate, încă din cele mai vechi timpuri.

Fructele de cătină sunt bogate în vitamine, minerale și flavonoide, care sunt compuși naturali cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.

Cu multiple beneficii pentru sănătate, considerată un adevărat panaceu, catina este folosită de mii de ani pentru tratamentul multor afecțiuni, în multe zone ale Asiei de Est și Rusiei.

Știai că a fost denumită fructul sfânt al munților Himalaya? Da, cătina era considerată una dintre plantele miraculoase pentru tratamentul multor boli, chiar și grave, în medicina tradițională chineză și nu numai.

Lucruri mai puțin cunoscute despre cătină

Cătina este o plantă care se cultivă în principal în regiunile muntoase și pe coasta din Europa de Est și China, iar menționarea sa datează din timpurile antice ale Greciei.

Este menționată în scrierile unor savanți greci antici, cum ar fi Teofrast și Dioscoride. Conform legendei antice grecești, acest fruct era un element important al dietei cailor de curse datorită capacității sale de a face minuni pentru aspectul exterior al frumoaselor animale. Acest lucru a dus la numele său generic "Hippophaë", care înseamnă "cal strălucitor".

Se spune că frunzele de cătină erau unul dintre alimentele preferate ale miticului cal zburător, Pegasus.

Genghis Khan a condus o armată invincibilă prin Asia, și despre acesta se spune că acest "domn al războiului" avea un truc nutritiv în mânecă - o simplă boabă acrișoară numită cătină.

Cosmonauții ruși au folosit cătină pentru a se proteja de radiații și este utilizată pe scară largă pentru a trata degerăturile și alte afecțiuni.

Finlanda a obținut o băutură alcoolică foarte populară din fructe de cătină, iar sucul este folosit în întreagă Europa și Asia.

De secole, culturile europene și asiatice au beneficiat de proprietățile medicinale ale cătinei. Valoarea sa medicinală a fost menționată încă din secolul al VIII-lea în clasicul medical tibetan rGyud Bzi.

Utilizarea catinei în medicină tradițională chineză datează de secole. Și astăzi, "Hippophaë" este o resursă atât de importantă în China, încât există trei organizații de cătină care sponsorizează revista Hippophaë, publicată din 1988.

Cătina a fost descoperită în texte medicale vechi din Tibet și China, care au fost folosite pentru a trata tusea, problemele digestive, problemele de piele, rănile și arsurile.

Datorită istoriei bogate a utilizării medicinale a catinei, oamenii de știință au efectuat în ultimul deceniu o largă activitate de cercetare asupra ingredientelor medicinale ale boabelor de cătină.

La Jocurile Olimpice de la Beijing, sportivii chinezi s-au bazat pe consumul de băuturi preparate din fructe de cătină pentru a-și spori puterea, rezistență și starea de sănătate în timpul competiției.

Ceaiul de catina - un aliat al sănătății tale

Da, ceaiul de catina este un aliat incredibil al stării de sănătate, iar istoria acestuia se pierde oarecum în timp. Se crede că a fost consumat de mii de ani de către diverse culturi pentru a îmbunătăți și starea de sănătate a pielii.

Considerată una dintre cele mai valoroase plante cu efect terapeutic, cătina este cel mai frecvent folosită sub formă de ceai și nectar pentru a ameliora simptomele numeroaselor afecțiuni sau chiar vindeca, pentru întărirea imunității, precum și pentru efectele sale antiinflamatorii și antioxidante.

''Aliază-te'' cu un consum regulat de ceai de catina pentru o stare bună de sănătate.

Citește și următoarele rânduri pentru a descoperi beneficiile ceaiului de catina si contraindicațiile acestuia, deoarece în acest mod vei știi cum să folosești acest aliment minune pentru îmbunătățirea stării de sănătate.

Pentru ce este bun ceaiul de catină?

Cătina crește îndeosebi în regiunile aride și semideșertice din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud.

Fructele sale de un portocaliu închis, bogate în vitamine, minerale și substanțe nutritive au multiple beneficii pentru sănătate.

Cătina poate fi consumată sub mai multe forme: nectar, de catina, sirop, ceai, supliment alimentar sau în combinație cu alte plante.

Toate elementele sale, fie că vorbim despre frunze, flori sau fructe, sunt utilizate pentru medicamente care se administrează în scopul tratării unor afecțiuni precum artrita, ulcerul gastrointestinal, guta și erupțiile cutanate cauzate de anumite boli infecțioase, precum rujeola, în industria cosmetică, dar și alimentară.

Așadar, pentru ce este bun ceaiul de catina?

Ceaiul din frunze acestui fruct poate fi consumat pentru sursa fantastică de vitamine, antioxidanți, aminoacizi, acizi grași și minerale.

Poate îmbunătăți tensiunea arterială, poate scădea colesterolul, poate preveni și ține sub control bolile vaselor de sânge și poate crește imunitatea.

În medicină tradițională, ceaiul de cătină a fost utilizat pentru a trata diverse afecțiuni, cum ar fi: anemie, oboseală cronică, tulburări digestive.

Sunt persoane care aplică fructe de cătină, concentrat de fructe de cătină și ulei de fructe de cătină sau semințe direct pe piele pentru prevenirea arsurilor solare, pentru tratarea daunelor cauzate de razele ultraviolete, pentru vindecarea rănilor, a escarelor, arsurilor și tăieturilor, pentru tratamentul acneei, dermatitei, pielii uscate, eczemelor, ulcerelor pielii și modificările culorii pielii după naștere și pentru protejarea mucoaselor.

În alimentație, fructele sunt folosite pentru prepararea jeleurilor, sucurilor, piureurilor și sosurilor.

În cosmetică, sunt folosite ca ingrediente pentru produsele cosmetice anti-îmbătrânire.

Modul în care cătina funcționează pentru a te bucura de beneficiile pe care le are pentru sănătate, depinde de afecțiunea tratată. De exemplu, uleiul de cătină poate ameliora simptomele astmului prin acțiunea sa expectorantă și prin conținutul de acizi grași esențiali care pot reduce inflamația. Cătina stimulează imunitatea datorită conținutului de vitamina C.

Trebuie să menționăm că aceste efecte sunt probabile, ele fiind demonstrate prin studii efectuate pe animale și oameni în condiții controlate.

Este posibil ca aceste efecte să nu existe în cazul tuturor, de aceea este important să discuți cu un medic sau un alt specialist din domeniul sănătății înainte de a include cătina în dietă ca remediu pentru orice fel de afecțiune.

Ceai de cătină - beneficii pentru tine și sănătatea ta

Proprietățile ceaiului de catina sunt numeroase, dar cele mai importante sunt proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante. Acestea ajută la reducerea inflamației din organism, ceea ce poate avea un efect benefic asupra sănătății inimii, a pielii și sistemului imunitar.

De asemenea, flavonoidele din ceaiul de catina au capacitatea de a proteja celulele împotriva stresului oxidativ, ceea ce poate ajuta la prevenirea apariției bolilor cronice.

Beneficiile ceaiului de catina:

Pe lângă proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante, ceaiul de cătina mai are și alte beneficii pentru sănătate.

Spre exemplu, poate ajuta la scăderea colesterolului, la îmbunătățirea digestiei și la tratarea anemiei. De asemenea, poate avea un efect benefic asupra pielii, datorită conținutului de vitamina C și a altor nutrienți care ajută la menținerea elasticității și hidratării pielii.

Consumul de ceai de catină poate avea mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv:

  • Îmbunătățirea funcției imunitare datorită aportului de vitamina C (conține de 12 ori mai multă vitamina C decât o portocală).
  • Prevenirea anemiei. Cătina este o sursă importantă de fier, care poate ajuta la prevenirea anemiei prin menținerea nivelurilor adecvate de hemoglobină.
  • Reducerea riscului de boli cardiovasculare. Poate ajuta la menținerea sănătății sistemului cardiovascular prin reducerea nivelurilor de colesterol "rău" din sânge.
  • Prevenirea diabetului. Poate ajuta la menținerea nivelului normal de zahăr din sânge, ceea ce poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat.

Ceai de cătină - preparare și rețete ușoare

Ceaiul de catină poate fi consumat atât ca atare dar și în mai multe combinații, în funcție de gusturile și preferințele fiecăruia. În plus, te bucuri atât de arome deosebite cât și de beneficii pentru sănătate. 

Rețetă Ceai de catină

Pentru prepararea ceaiului de cătină adaugă 2 linguri de fructe uscate (plantă mărunțită) într-o cratiță în care ai adăugat 250 ml de apă. Fierbe amestecul, acoperă și lasă la infuzat aproximativ 10-15 minute.

Dacă nu îl poți bea așa, îndulcește cu puțină miere.

Pentru efecte benefice asupra sănătății, consumă între 1-2 căni de ceai pe zi, cu 15 minute înainte de a servi masa, dar nu mai târziu de orele 15.00.

Acest ceai contribuie la: procesul de vitaminizare și remineralizare a organismului, îmbunătățește starea generală, tonusul și rezistența organismului, ajută la reducerea stărilor de oboseala și la ameliorarea surmenajului dar și la refacerea organismului după boală.

Rețetă Ceai de catină cu scortisoară

O băutură delicioasă cu scorțișoară care acționează precum un stimulent al imunității și metabolismului.

Pentru prepararea acestui ceai ai nevoie de 100 de grame de fructe de catina, 2 bețe de scorțișoară, 2 căni de apă clocotită și 2 lingurițe de miere.

Spală boabele de catina și aruncă-le pe cele sparte. În recipientul pentru ceai se zdrobesc fructele cu un pisălog până când se eliberează sucul, după care adaugi bețișoarele de scorțișoară. Se toarnă apa clocotită în recipientul în care au fost zdrobite fructele și se lasă la infuzat pentru 5 minute. Ulterior se strecoară și se servește o cană de ceai în care adaugi miere (opțional).

Adaugă cănii de ceai de catină, un biscuit preparat din făină integrală și așează-te în spațiul tău preferat de relaxare.

Pentru un boost de energie și imunitate te poți orienta și către nectar de cătina cu miere și ghimbir. 

În ce perioadă a anului este recomandat ceaiul de catina?

Potrivit specialiștilor în nutriție, dar și medicilor, ceaiul de cătină este recomandat a se consuma câte o cană pe zi, la începutul sezonului rece, pentru ca sistemul imunitar să lupte împotriva gripei și răcelii.

Dar asta nu înseamnă că nu îl poți consuma și în celelalte perioade ale anului.

Se bea ceai de catină seara?

Nu este indicat să consumi ceai de cătină seara, după orele 16.00, din cauza efectului energizant. Consumul după această oră poate afecta calitatea somnului.

De aceea îți recomandăm să consumi acest ceai în prima parte a zilei pentru a evita eventualele insomnii.

Este indicat să consumi ceai de cătină pentru slăbit?

 

Grăsimea în exces, în special cea abdominală, poate cauza probleme grave de sănătate, precum diabet, boli cardiovasculare, și, din nefericire, alimentația nesănătoasă, sedentarismul de care suferim în zilele noastre, ne ''forțează'' să luăm în greutate.

De aceea, se recomandă o dietă bazată pe legume și fructe proaspete, mișcare zilnică de cel puțin 30 de minute și minim 7 ore de somn. Da, sunt cele mai bune recomandări, dar s-a dovedit că există ceaiuri din plante și suplimente care pot ajuta la scăderea în greutate. Unul dintre aceste ceaiuri este cel de catina.

Așadar, putem consuma ceai de catina pentru slabit? Iată ce relevă un studiu în acest sens.

Un studiu publicat în 2011, în Food and Chemical Toxicology, a constatat că pudra de ceai de frunze de cătină derivată din frunzele plantei Hippophae Rhamnoides a redus semnificativ grăsimea viscerală (abdominală) la șoarecii obezi. Aceste efecte de pierdere în greutate au fost atribuite capacității mare a acestui ceai de a regla metabolismul lipidic. Beneficiul său uriaș este că instalează senzația de sațietate.

Așadar, adaugă ceaiul de cătină în dieta zilnică de slăbire, pentru că inhibă senzația de foame și, în același timp, îți oferă vitaminele necesare organismului.

 

Ceai de cătină în sarcină - recomandat sau nu?

Nu consuma ceai de cătină dacă ești însărcinată sau alăptezi. Nu există suficiente studii și informații pentru a dovedi că este sigur, așadar ceaiul de catina în sarcină este contraindicat. La fel și femeilor care alăptează.

Ceaiul de cătină - contraindicații

Cu toate acestea, trebuie menționat că ceaiul de catina poate avea și anumite contraindicații.

De exemplu, persoanele care iau medicamente anticoagulante trebuie să evite consumul de ceai de catina, deoarece poate afecta nivelul de coagulare a sângelui.

De asemenea, persoanele care suferă de hipertensiune arterială sau de afecțiuni ale ficatului trebuie să se consulte cu un medic înainte de a consuma acest ceai.

Este contraindicat persoanelor care suferă de diaree cronică sau astm bronșic. Sau persoanelor care suferă de pancreatită.

Dacă nu faci parte din categoria persoanelor cărora le este contraindicat ceaiul de cătină și vrei să îl consumi pentru tratarea unor afecțiuni, nu îl folosi ca pe un înlocuitor al medicației prescrise. Consultă un medic indiferent ce probleme de sănătate ai, pentru că este singurul în măsură să stabilească un diagnostic și medicația necesară.

Copiii pot consuma ceai de catina?

Da, și copiii pot consuma ceai de cătină, dar în anumite condiții.

Poți introduce fructele de catina după vârsta de 1 an a celui mic, ceaiul după 6 luni, iar uleiul după împlinirea vârstei de 3 ani, dar înainte de a face asta cere sfatul medicului pediatru.

Cătina, indiferent sub ce formă este consumată de către copii, poate fi introdusă de-abia după ce începe alimentația cu hrană solidă, niciodată imediat după naștere.

Având în vedere că boabele de catina sunt alergene, este necesar sa te asiguri ca cel mic nu prezintă vreo alergie.

Dacă observi anumite semne/simptome, este important să oprești consumul de catina în cazul copiilor, fie ceai, suc etc.

Potrivit unor specialiști, copiii nu trebuie să consume ceai de catina din cauza acidității crescute a sucului gastric pe care o pot avea copiii.

Foarte important! Consultă medicul pediatru înainte de a oferi copiilor acest ceai sau cătină sub altă formă.

Indiferent sub ce formă alegi să consumi cătina, folosește-o ca pe un ''prieten'' al sănătății tale. De prea multe ori, noi, oamenii, alegem să ne administrăm diferite medicamente pentru cele mai ușoare afecțiuni, ignorând faptul că Dumnezeu ne-a oferit un dar miraculos, Natura cu tot ce are ea.

Coș 0

Coșul tău este gol

Începe cumpărăturile